ZUPA Z TOPINAMBURA

wg bloga „Na 4 ręce”

Składniki:
  • 0,5 kg topinambura (ok. 5 szt.)
  • 2 duże ziemniaki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 0,8 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki
  • świeży tymianek i pietruszka
  • sól i pieprz
  • 0,2 l białego wytrawnego wina – opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Bulwy umyć i obrać. Pokroić je na drobne kawałki. Włożyć do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, żeby nie ściemniały.
  2. Szalotki pokroić i chwilę poddusić je w wodzie na wolnym ogniu, potem dodać pokrojonego topinambura i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość poddusić, mieszając ok. 5 minut.
  3. Dolać wino i gotować na małym ogniu, aż zostanie połowa płynu.
  4. Dolać bulion i pokrojone w kawałki ziemniaki. Gotować aż wszystko będzie miękkie – ok. 10–15 minut.
  5. Dolać śmietankę i gotować całość na małym ogniu ok. 5 minut.
  6. Zmiksować zupę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (np. cytrynowym) i drobno posiekanym tymiankiem i pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz