wg bloga „Na 4 ręce”
Składniki:
- 0,5 kg topinambura (ok. 5 szt.)
- 2 duże ziemniaki
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże szalotki
- 1 łyżeczka masła
- 0,8 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki
- świeży tymianek i pietruszka
- sól i pieprz
- 0,2 l białego wytrawnego wina – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Bulwy umyć i obrać. Pokroić je na drobne kawałki. Włożyć do zimnej wody z dodatkiem soku z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Szalotki pokroić i chwilę poddusić je w wodzie na wolnym ogniu, potem dodać pokrojonego topinambura i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość poddusić, mieszając ok. 5 minut.
- Dolać wino i gotować na małym ogniu, aż zostanie połowa płynu.
- Dolać bulion i pokrojone w kawałki ziemniaki. Gotować aż wszystko będzie miękkie – ok. 10–15 minut.
- Dolać śmietankę i gotować całość na małym ogniu ok. 5 minut.
- Zmiksować zupę, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (np. cytrynowym) i drobno posiekanym tymiankiem i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz