Składniki:
- bulwy topinambura
- woda, mleko
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Bulwy umyć i wrzucić do wody z mlekiem, lekko posolić.
- Gotować do miękkości. Podawać jako dodatek do mięsa lub kaszy.
TOPINAMBUR DUSZONY Z WARZYWAMI
Składniki:
- bulwy topinambura
- marchew
- brokuł
- inne warzywa wg uznania (cukinia, fasolka, kalafior itp.)
- sól i inne przyprawy wg uznania
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Bulwy umyć i pokroić w plasterki.
- Brokuła i marchewkę także pokroić w mniejsze kawałki.
- Wszystkie warzywa wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć, przyprawić wg uznania (ja daje sól i suszoną pietruszkę), podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
- Podawać jako dodatek do kasz lub mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz