INNE PRZEPISY

TOPINAMBUR JAKO WARZYWO DO OBIADU

Składniki:

  • bulwy topinambura
  • woda, mleko
  • szczypta soli


Przygotowanie:

  1. Bulwy umyć i wrzucić do wody z mlekiem, lekko posolić.
  2. Gotować do miękkości. Podawać jako dodatek do mięsa lub kaszy.



TOPINAMBUR DUSZONY Z WARZYWAMI

Składniki:

  • bulwy topinambura
  • marchew
  • brokuł
  • inne warzywa wg uznania (cukinia, fasolka, kalafior itp.)
  • sól i inne przyprawy wg uznania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:


  1. Bulwy umyć i pokroić w plasterki. 
  2. Brokuła i marchewkę także pokroić w mniejsze kawałki. 
  3. Wszystkie warzywa wrzucić na rozgrzany olej, podsmażyć, przyprawić wg uznania (ja daje sól i suszoną pietruszkę), podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. 
  4. Podawać jako dodatek do kasz lub mięsa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz