SAŁATKA WARZYWNA

wg montignacowo

Składniki:
  • 4 bulwy topinambura
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 1–2 łyżki majonezu na oliwie (bez cukru)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pieczarki i cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec smażenia posolić do smaku.
  2. Nieobrane bulwy gotować w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Po wystudzeniu obrać ze skórki.
  3. Topinambur, jajka i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Dorzucić przestudzone pieczarki z cebulą, majonez, doprawić solą i pieprzem.
  4. Topinambur dobrze zastąpi zarówno marchewkę, jak i ziemniaka w tradycyjnej sałatce. Do sałatki można też dodać cieciorkę z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz