wg bloga „Bea w kuchni”
Składniki (na ok. 8–10
szt.):
- 400 g bulw topinamburu (ok. 4 szt.)
- 350 g ziemniaków (ok. 4–5 szt.)
- 80 ml gęstej, tłustej śmietany
- 100 g mąki (ok. 2/3 szkl.)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
- 50 g masła (lub oliwy)
- 400 g „niebieskiego” sera pleśniowego (np. gorgonzola)
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Topinambur i ziemniaka obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osobnej wodzie na miękko. Przetrzeć wszystko przez praskę i wystudzić.
- Dodać mąkę, śmietanę, musztardę, rozmaryn oraz żółtka jaj i dobrze wymieszać.
- Białka ubić osobno, dodać do masy warzywnej i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masło z odrobiną wody rozgrzać na patelni, łyżką nakładać masę warzywną i smażyć bliny na średnim ogniu ok. 2 min. z każdej strony.
- Przed podaniem na każdego blina nałożyć plaster sera i wstawić całość do piekarnika na kilka minut.
- Opcjonalnie można podać z dressingiem: 1/2 cytryny (skórka + 2 łyżki soku), 3 łyżki oliwy z oliwek, ¾ łyżki białego octu winnego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz. Wymieszać wszystko i polewać bliny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz