BLINY Z NIEBIESKIM SEREM

wg bloga „Bea w kuchni”

Składniki (na ok. 8–10 szt.):

  • 400 g bulw topinamburu (ok. 4 szt.)
  • 350 g ziemniaków (ok. 4–5 szt.)
  • 80 ml gęstej, tłustej śmietany
  • 100 g mąki (ok. 2/3 szkl.)
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej Dijon)
  • 50 g masła (lub oliwy)
  • 400 g „niebieskiego” sera pleśniowego (np. gorgonzola)
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Topinambur i ziemniaka obrać, pokroić w kawałki i ugotować w osobnej wodzie na miękko. Przetrzeć wszystko przez praskę i wystudzić.
  2. Dodać mąkę, śmietanę, musztardę, rozmaryn oraz żółtka jaj i dobrze wymieszać.
  3. Białka ubić osobno, dodać do masy warzywnej i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Masło z odrobiną wody rozgrzać na patelni, łyżką nakładać masę warzywną i smażyć bliny na średnim ogniu ok. 2 min. z każdej strony.
  5. Przed podaniem na każdego blina nałożyć plaster sera i wstawić całość do piekarnika na kilka minut.
  6. Opcjonalnie można podać z dressingiem: 1/2 cytryny (skórka + 2 łyżki soku), 3 łyżki oliwy z oliwek, ¾ łyżki białego octu winnego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz. Wymieszać wszystko i polewać bliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz