wg
bloga „Belgia od kuchni”
Składniki:
- 1 kg topinamburu (ok. 10 szt.)
- 200 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
- garść suszonych grzybów
- 20 ml słodkiej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej drobno pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- oliwa, przyprawy
- sok z pół cytryny
- tarty żółty ser do zapiekania
Przygotowanie:
- Dzień wcześniej namoczyć grzyby w ciepłej wodzie.
- Bulwy umyć, obrać i włożyć do wody z sokiem z cytryny, żeby bulwy nie sczerniały. Gotować przez 10–15 min. w wodzie z solą, aż bulwy będą miękkie. Przestudzić i pokroić w grube plastry.
- Boczek podsmażyć na suchej patelni, dodać obrany i posiekany czosnek oraz namoczone grzyby. Wymieszać, dodać posiekaną pietruszkę oraz topinambura.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w niej warzywa.
- Śmietanę rozbełtać z jajkami, doprawić przyprawami i zalać warzywa.
- Zapiekankę posypać drobno tartym serem i piec przez pół godziny w piekarniku w temp. 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz