ZAPIEKANKA Z TOPINAMBUREM I SUSZONYMI GRZYBAMI

wg bloga „Belgia od kuchni”

Składniki:
  • 1 kg topinamburu (ok. 10 szt.)
  • 200 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • garść suszonych grzybów
  • 20 ml słodkiej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej drobno pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa, przyprawy
  • sok z pół cytryny
  • tarty żółty ser do zapiekania

Przygotowanie:

  1. Dzień wcześniej namoczyć grzyby w ciepłej wodzie.
  2. Bulwy umyć, obrać i włożyć do wody z sokiem z cytryny, żeby bulwy nie sczerniały. Gotować przez 10–15 min. w wodzie z solą, aż bulwy będą miękkie. Przestudzić i pokroić w grube plastry.
  3. Boczek podsmażyć na suchej patelni, dodać obrany i posiekany czosnek oraz namoczone grzyby. Wymieszać, dodać posiekaną pietruszkę oraz topinambura.
  4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w niej warzywa.
  5. Śmietanę rozbełtać z jajkami, doprawić przyprawami i zalać warzywa.
  6. Zapiekankę posypać drobno tartym serem i piec przez pół godziny w piekarniku w temp. 170 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz